Kes meist ei tahaks endale siledat nahka ühtlase jumega? Vaatamata SPF kreemide kasutamisele on nahale tekkinud pigmentatsioon ning Sa soovid spetsialisti abi.
Alustame sellest, et pigmendilaigud kujutavad endast ebaühtlast melaniini kogunemist naharakkudes. Need võivad olla kaasasündinud või omandatud.
UV-kiirgus ei ole pigmenteerumise ainuke põhjus. Pigmendilaigud võivad tekkida ka vitamiinipuuduse, naha vananemise, hormoonaalsete muutuste või teatud haiguste tõttu. Mõned ravimid ja traumad põhjustavad samuti pigmentatsiooni.

Mida teha, kui pigmendilaik on tekkinud?

Esiteks tuleks määrata probleemi algallikas. Selle jaoks tehakse analüüs, mille põhjal saab otsustada, kas kehas esineb vitamiinipuudus või pigmendilaigul on hormonaalse taustaga põhjus. Juhul, kui probleemiks on vitamiinipuudus, siis abiks tulevad raud, tsink, vask ning vitamiinid D, B ja C.
Pigmendilaigud võivad olla ka haiguse sümptomiks ning avalduda seedetrakti häirete olemasolul. Mõnel juhul tekivad nad ka kõrvaltoimena fototoksilistele ravimitele (nt. antibiootikumid, ibuprofeen, kontratseptiivid) või toiduainetele (porgand, till, greip).

Kuidas võidelda pigmendilaikudega?

Tuleb teada, et pigmendilaikude eemaldamine ei piirdu vaid ilukliiniku külastamisega. Tähtis on oma naha eest hoolitseda ka kodus: kasutada päikesekaitsekreemi, spetsiaalset kosmeetikat, toidulisandeid ning jälgida spetsialisti soovitusi.

vipMedicum ilukliiniku juhtivspetsialist Julia Kudrjavtseva soovitab meetodeid, mis aitavad pigmendilaikudega võitlemisel:

Fotona StarWalker laserit peetakse kuldstandardiks kosmetoloogias tänu selle efektiivsusele ja ohutusele. Töö põhimõte seisneb pigmendilaikude töötlemises laseriga, mille tagajärjel kõrge temperatuuri mõjul pigment laguneb mikroosakesteks.

Fotona fraktsioon-noorendus. Ülipeened laserkiired tekitavad naha sügavates kihtides mikrokahjustusi. Neid ümbritsevad rakud hakkavad aktiivselt jagunema, et neid vigastusi parandada. Nii moodustub nahas uus kollageenkarkass, mis ühtlustab naha tekstuuri ja jumet ning blokeerib melaniini tootmist.

Fotovalgus (Viora IPL). Protseduur põhineb valgusenergia neeldumisel naha melaniinis. IPL mõjub rakutasandil, helendades pigmenteerunud kohti.

Keemilised koorimised. Professionaalsete toodetega teostatud keemilised koorimised aitavad epidermise uuendamisel pindmistest pigmendilaikudest vabaneda.

PRX-T33. Injektsioonivaba biorevitalisatsioon, mille kolm komponenti trikloroäädikhape, koij hape ja vesinikperoksiid toimivad rakutasandil naha pealmisi kihte kahjustamata. Hape aeglustab melaniini sünteesi eest vastutava fermendi tööd.

Sobiliku meetodi valikul ja raviplaani koostamises aitab alati spetsialist konsultatsioonil.

vipMedicum keskendub pigmendilaikude eemaldamisele just sügiskuudel. Jälgi meie kampaaniaid sotsiaalmeedias või liitu meie uudiskirjaga.