Elu on mitmekülgne ja mitte keegi meist ei söö alati ühes ja samas kohas – ikka sööme külas, reisime maailmas, teeme kodus süüa, pidutseme rikkaliku toidulaua taga ja püüame kergemini argipäevadel läbi ajada.

Lihtne oleks muidugi hästi süüa, kui sööksime alati ainult ühes kohas ja seal pakutaksegi ainult tervislikke valikuid. Selline elukorraldus jälle ei luba meil elada spontaalselt ja mõnuga. Kuidas siis teha nii, et võiksime ennast vabalt tunda ükskõik missuguse toidulaua taga ja söömist nautida?

Kui valid oma taldrikule toitu või tellid menüü järgi endale sobivat, siis lähtu alati taldrikureeglist:

pool taldrikutäit on alati köögiviljade päralt

ühe veerandiku taldrikust moodustab alati valk (kana, kala, mereannid, väherasvane liha, aga ka juustud või kaunviljad)

teise veerandiku taldrikust moodustab teravili (riis, tatar, pasta) või kõrgema suhkrusisaldusega köögivili (kartul, peet, kaalikas, naeris).

Kui Sul on raske kaalu hoida või soovid kaalust alla võtta, siis loobu õhtul teraviljast või kartulist ja komplekteeri taldrikule rangelt ainult köögivili ja valk.

Kui harjud sööma köögivilja taldrikureegli järgi, siis võid kindel olla, et selliselt toitudes saad kätte ka kõik vitamiinid ja mineraalid, mis keha vajab – nimelt köögiviljad on ühed toitainerikkamad toiduained maailmas. Maalilma võimsaimad loomad nagu elevant ja piisonid elavad samuti taimedest, rohelises on superjõud:) Päeva jooksul süües vähemalt 5-7 portsjonit erinevat värvi köögivilju, tagad endale hea tervise. Üks portsjon köögivilja on umbes üks klaasitäis (~220 ml) lehtvilja või pool klaasitäit tükeldatud mittelehtvilja või värsket köögiviljamahla.

Head harjutamist ja tervisliku käitumismustri juurutamist :)

Tänuga,
Monica Lauri